måndag 16 oktober 2017

Jag blir så arg och så ledsen, en reaktion på dagens avslöjande om sis

Det är så bedrövligt, det är så ovärdigt och jag kan inte förstå hur regering efter regering låtit statens institutionsstyrelse, sis härja fritt, sänka kunskapskraven för anställda och bygga ut en verksamhet som är direkt olämplig, det finns inga ursäkter att behandla barn och ungdomar såhår!
Idag publicerar en större svensk tidning berättelsen om Jasmine som låstes in och isolerades på ungdomsanstalter i en svår tid i livet, istället för att få psykiatrisk vård eller få stanna i sin fosterfamilj låstes hon in utan egentlig vård. Med mycket liten mänsklig interaktion och en stor tung mental sten som hon hade behövt hjälp att lyfta av sig, inte straffas för. Hon tog sitt liv, 13 år gammal.
Vi måste gå till botten med varför ingen gör något åt detta, varför inte ungdomar får samma skyddsnät som vuxna.
Svaret ligger i LVU, lagen om vård av unga, en lag som används för tvångsvård av minderåriga. Men till skillnad från vuxenpsykiatrins lagar gör den inte skillnad på olika typer av problematiker.
Istället kan sis sluka upp alla möjliga med löften om skolgång i en del fall. Men deras metoder är framtagna för dem som begått brott, inte för psykiatriska och socialpsykiatriska problematiker.
Jag har tagit del av många berättelser, läst mycket och det jag nu vet håller mig vaken om natten. Jag säger detta till er, vi behöver en ny lag om sluten psykiatrisk vård för barn och unga, som hjälper dem, stöttar dem, tröstar dem, vägleder dem, ger dem en framtid, ett liv och många år att leva, ingen förtjänar att bli så illa behandlad att man tar sitt liv i en liten cell 13 år gammal.
Att lida av en psykisk sjukdom eller må psykiskt dåligt är inget brott, det är inget man ska straffas för. Det finns alltid en orsak att man agerar utåt eller mot sig själv. Det är därför psykiatrin måste kliva in nu, säga stopp, det räcker nu, nu tar vi över det här. Det kräver att politikerna och tjänstemännen gör mer än betänker, beklagar och utreder i sin egen takt. Det räcker nu, ingen mer ska behöva dö för att folk ska se att det behövs något bättre för dessa ungdomar, något värdigt.
Jag säger:
*Avveckla sis verksamhet, de har förverkat sin rätt.
*Reformera LVU till ett system som är likadant som det för vuxna.
*Fler psykiatriska avdelningar för barn ungdomar som ger dem rätt vård och vård med värdighet. Det ska finnas tillräckligt med plats så ingen ska lämnas bakom.
*Fler bupmottagningar som kan stödja de som är i familjehem och eller de som börjar utveckla psykisk ohälsa, speciellt i de tidiga tonåren kan saker som plågar en hela livet växa fram om ingen står redo att hjälpa.
*Socialstyrelsen och vården måste börja sammarbeta på riktigt. För att se hela bilden.
Bloggen Våga berätta utrcker sina djupaste kondolianser till anhöriga, föräldrar, fosterfamiljer, vänner och andra runt de som lämnat den här världen så otroligt tidigt på en så fruktansvärd plats som samhället påstod var ett hem. Till er som tog er igenom det, kräv rättvisa och berätta er historia om ni orkar, ju fler berättelser, ju svårare blir det för dem som bestämmer att blunda. Bloggen Våga berätta kommer alltid stå på de som far illas sida.
Till sis säger jag såhär, tänk om det var era barn, hade ni låtit det hända?
Alla ni där ute, krama era barn extra en dag som denna och kräv förändring, för alla barns framtid.
Peace

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar