tisdag 10 oktober 2017

Kommentar till regeringens utredning om högspecialiserad vård

Läser ur utredningen som tagits fram av regeringen om förändringar i den generella hälso och sjukvårdslagen, HSL och den väcker tankar.

Hela poängen är att man vill ge ett fåtal nationella och regionala vårdenheter befogenheter, resurser och mandat att ta upp patienter från ordinarie vårdenheter för vård hos dem eller i samarbete med dem. För att bedriva högspecialiserad vård. Dels ska det innefatta nuvarande rikssjukvård och en rad nya områden.

Detta är goda nyheter för patienter i somatiken, kanske väntar man på en avancerad operation som bara fåtalet kan utföra eller där väntetiden är mycket lång, kanske livsavgörande eller det som ger en livet tillbaka. Det finns många ingrepp som skulle bli mer tillgängliga på det här sättet. Gör man det rätt kommer fler rätt hjälp.

Men detta berör även psykiatrin och här blir det luddigt, vad innebär det för oss psykiatripatienter? För psykiatrin nämns om än ganska vagt då man inte verkar veta vad man tänkt sig eller håller det i det dolda. Det är i grunden samma tanke och metod man använde i den uppmärksammade skandalen om kvinnor som ej begått brott men ändå vårdades på de regionala rättspsykiatriska klinikerna.

Saken är den att de fortfarande tycks ta emot icke dömda patienter enligt LPT om man läser om deras avdelningar och det är här jag blir orolig, är det dessa kliniker man har i åtanke för den nya lagändringen? I så fall är jag djupt orolig vad detta kommer innebära. Det gick rejält dåligt när man gjorde på det sättet och ingen blev nog friskare av det, varken patienter eller anhöriga.

Eller är det andra former man tänker sig? Att samla vissa patientgrupper på vissa platser bortom hemkommun och/eller landsting för högspecialiserad vård. Vad skulle den vården innebära, skulle den gå under HSL, LPT eller någonstans i mitten likt den gamla LSPV från 1967. Innebär det att vissa ordinarie kliniker får bedriva sin spetskompetens eller är det helt nya som får uppdraget?

Jag vill ha korten på bordet hur man har tänkt, det berör mig och min framtida vård, vad ett insjuknande skulle innebära och vad högspecialiserad vård för psykiatrin skulle innebära? Att hamna på annan ort eller på en klinik med andra metoder än den vanliga slutenvården skulle underminera hela HSL tror jag och jag tror inte jag är ensam om att tänka så.

Jag är orolig och från Våga Berätta säger jag följande uttalande, lägg korten på bordet så vi slipper otrevliga överraskningar, låt svenska folket i klartext få veta vad lagändringen kommer att innebära för den olika patientgrupperna.

Peace

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar