lördag 12 augusti 2017

Mer om "rör inte min terapi" och mina tankar

Även om chocken lagt sig är inget förändrat, Socialstyrelsens förslag står trots kritik från läkare, expertis, forskare och patienter dömer ut idéen att depression och ångestsyndrom ska behandlas endast med KBT, psykofarmaka och elbehandling(ECT).
Psykodynamisk terapi, i folkmun samtalsterapi föreslås utgå och vara något man får betala utanför den offentliga vården. Detta är fullständigt oacceptabelt.

För det första är terapi viktigt i behandling men även indentifiering av dessa sjukdomar, i mitt fall ledde terapin jag fick i primärvården till ett utlåtande att jag kunde vara bipolär, blev skickad dit för just ångestproblem som visade sig vara toppen på isberget, detta kunde man ha missat med det här förslaget. Tänker på alla det kan drabba, jag är ju inte den sista som kommer vara i den sitsen. Att ha ångest kan göra lika ont som en fysisk åkomma och kännas som att dö, att vara deprimerad kan kännas som att vara död eller leda en till ännu mörkare platser. Detta är allvarliga tillstånd, det kräver den bästa möjliga vården.

För det andra, behandling med antidepressiva är långt från problemfritt, det kan vara slentrianmässigt, speciellt i ett tidigt skede, för mig som bipolär kastade det in mig i mani, jag anser att man inte kan kasta Prozac på allt innan man vet vad det är, allt för få når specialistpsykiatrin idag och det är långa köer, att då inte ha tillgång till psykodynamisk terapi när man till sist når dit skulle vara förödande.

För det tredje vill jag prata om ECT, det är något som utvecklats mycket sen det vi ser på film, det är idag modernt och jag har sett hur det kan förändra en djup depression.
Men, det är det för att det är en utväg som är något att ta till när inget annat hjälper, men nu vill man öka dessa behandlingar och det kan bli fel, slänger man med ECT som man länge gjort med antidepressiva går vi plötsligt tillbaka många år i tiden, vill vi det? Det kan äventyra kvalitet, patientens tillstånd och även missbrukas som förr. Det ska vara en utväg, inte en genväg. Det skulle vara det största steget bakåt sen motionen som ville närma sig gamla LSPV igen.

Det är dags att rannsaka synen på oss psykiskt sjuka, vi är värda den bästa vården och omsorgen som somatiken, vi är lika mycket värda, vår vård är lika avgörande och vi måste få höras.
Så till Socialstyrelsen säger jag, rör inte min terapi.

Stöd #rörinteminterapi på Facebook, besök www.rorinteminterapi.se, skriv på namninsamlingen, läs andras berättelser och bidra med din egen.

Inget peace på denna, viger den till:

#rörinteminterapi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar