torsdag 29 oktober 2015

Hur går en inläggning med vårdform HSL till?

Med mina 6 inläggningar och många besök på psykakuten i bagaget tänkte jag berätta lite hur det går till när man blir inlagd på psyk, skriver utifrån mig själv och vårdform HSL (frivillig inläggning).

Det enklaste ä oftast att ringa först, dra det viktiga i sin story och säga att man vill komma in. De antecknar och ger lite mer akuta råd.
Väl där är det en liten anonym dörr precis bredvid akuten som gäller, där får man ringa på en klocka och invänta att bli insläppt, väl inne låses dörren bakom en och man får prata med personal i en liten lucka, där får man ge allt man har för att visa att man behöver akut hjälp, du vet att du får komma vidare när de säger "får vi berätta att du är här", sen släpps man genom nästa låsta dörr in i väntrummet, oftast får man ett eget väntrum eller får man sitta på några bänkar i väntan på ett ledigt rum..

Väl inne på rummet som är som ett miniatyrväntrum med säng och några fåtöljer med ett bord får man invänta en  sköterska eller skötare som tar puls, blodtryck och tempen samt ibland får man blåsa i en alkoholmätare med. Sen får man berätta varför man söker hjälp och hur man mår, de antecknar, fyller i formulär och ställer frågor. Sedan får man vänta på att de ska berätta läget för en läkare, detta kan ta från en kvart till fyra timmar beroende på vad som hände mer på psykakuten just då, mitt rekord är 4 och en halv timme.

När väl doktorn kommer blir det en lite kortare samtal där man får svara på frågor om det man berättat och vad man behöver hjälp med, i bland har man turen och få prata med en läkare men ibland blir det en underläkare som sedan rådgör med sin överordnade kollega när de fått tillräcklig information. Sen får man vänta på deras beslut, oftast har ja fått ja men ibland nej, allt beror på platsläge och hur dåligt man mår. När man blir inlagd får man vänta lite till på en sköterska som kommer med armbanden som alla patienter har på sig, sen får man sitta lite till och vänta på att 2 skötare kommer och eskorterar en till avdelningen.

Mer dramatiskt än så är det inte om man söker själv, aldrig haft en LPT (tvångsvård) så kan inte berätta hur det går till då, vet bara att de öppnar en annan dörr vidare i rummet med luckan, mer än så vet jag ej.

Hoppas texten uppskattas och tar bort lite frågetecken hur det går till när man blir inlagd här i Helsingborg.

Peace alla fina
#vågaberätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar